Peru vakantie online

Peru rondreis informatie

Geografie

Peru is een land voor een afwisselende rondreis. Aan de ruim 2000 kilometer lange kust zijn er uitgestrekte woestijnen, waar het maar een enkele keer per jaar regent. Verderop ligt de Andes, bekend door de Inca stad Machu Picchu. In het oostelijke, laaggelegen Amazonegebied zijn de regenwouden.

aardbeving op vakantie


Vulkanische activiteit Peru

In de Andesregio raken de continentale platen elkaar, dus is er relatief veel vulkanische activiteit in Peru, en komen er regelmatig aardbevinkjes voor. Hier noemt met dat aardschokken (sismos). Voor een Nederlander op rondreis in peru klinkt dit gevaarlijk, maar hier in peru is het een gewoon verschijnsel. Bij een aardschok kijkt men elkaar met schrik aan, en daarna gaat het leven gewoon verder. Mensen die onderweg zijn in het vervoer, merken het niet op, maar horen het laten van anderen. Ook bij de bouw van de woningen wordt er rekening mee gehouden, en staat aangegeven dat het gebouw bestand is tegen sismos. De aktuele bevingen in Peru worden op de kaarten van U.S. Geological Survey (USGS) weergegeven. Eventuele bevingen van de laatste 7 dagen worden dan door gekleurde vierkantjes aangegeven. De rode lijn, zichtbaar op de kaart hiernaast is het raakgebied van de continentale platen.

Een (leuker) nevenverschijnsel van vulkanische activiteit vormen de natuurlijke warmwaterbronnen in Peru, die u op uw reis tegen kunt komen.

Hoogtes

In Zuid-Peru ligt de Altiplano hoogvlakte, op bijna 4000 meter hoogte, grenzend aan het Titicacameer. Noordelijker prijkt op 6760 meter de Huascarán als de hoogste berg van Peru, temidden van gletsjers in de Cordillera Blanca. De steden Arequipa Cuzco en Puno liggen tussen de 2300 en 3800 meter. Probeer op een rondreis om je lichaam langzaam aan de hoogte te laten wennen, om hoogteziekte te vermijden. Ideaal ga je vanuit lagere gebieden langzaam naar hogere gebieden. Vanaf 3000 meter wordt aangeraden elke dag maximaal 300-500 meter hoger te overnachten. informatie bron: reismicrobe.be, tegenwoordig te zien als wegwijzer.be.

Gezondheid

Voor de regenwouden van Peru geldt een inentingsplicht voor gele koorts. Voor overige vaccinaties voor uw vakantie raadpleeg de uitgebreide informatie van het Belgisch tropeninstituut . Of het A.M.C. (Academisch Medisch Centrum) te Amsterdam, of het Havenziekenhuis te Rotterdam, afd. Travel Clinic, www.travelclinic.com, de GGD of uw huisarts.

Water/voedsel

Gezondheid op rondreis in Peru Het kraanwater in Peru is niet drinkbaar voor ons. Ons spijsverteringsstelsel is niet gewend aan de bacterien van het continent. En let op voedsel, waar u vermoedt dat de hygiene niet voldoet aan onze westerse normen, en vermijd ongeschild fruit of voedsel van kraampjes. Wel zijn er onverwacht goede restaurants in Peru, en niet duur! De Stille Oceaan aan de kust levert verse vis en zeevruchten. Peru is een land met veel verschillende klimaten, en er komt een rijke variatie aan vers fruit uit het regenwoud. Ter informatie: de Peruaanse chef-kok Gaston Acurio krijgt in 2010 de Prins Claus prijs voor het promoten van de Peruaanse keuken in het buitenland. Hij heeft ook enkele koks van twee Peruaanse restaurants in Amsterdam opgeleid! Lees ook over andere karakteristieke gerechten van Peru, op http://www.specialbite.com/blog/recepten-uit-peru-van-celeb-chef-gast%C3%B3n-acurio

Geld

De nationale munt van Peru is de Sol (1 Sol = € 0,33) en in de grotere steden en hotels kan vaak in cash Amerikaanse dollars betaald worden. Pinnen kan bij aankomst op het vliegveld en bij veel banken met een pas met het cirrus-logo. Er kunnen dollars en soles gepind worden. Op rondreis zijn Traveler Cheques onhandig in gebruik, maar je kan ze in een Casa de Cambio omwisselen. Soms wordt VISA of Euromastercard geaccepteerd. Veilig is een moneybelt die je onder je kleren kan dragen.

Fooien

In Zuid-Amerika geeft men meer fooien dan bij ons. Voor onze begrippen is Peru goedkoop, maar bedenk dat de lonen in Peru helaas erg laag zijn. Ter informatie: een supermarkt-kassiere verdient 250 euro per maand voor een lange 50 urige werkweek! Voor een kamermeisje, de gidsen en de ober is een fooi een welkome aanvulling op het magere salaris.

Luchthavenbelasting

Voor internationale vertrekkende vluchten ( Lima/Amsterdam) $ 32 en bij binnenlandse vluchten in Peru $5. Bij alle vluchten worden tegenwoordig verkocht inclusief deze belasting. Hou er op rondreis rekening mee, dat je op het vliegveld twee uur vantevoren aanwezig moet zijn.

Paspoorten/visa

Vereist is een Nederlands paspoort dat nog 6 maanden na terugkeer geldig is. Voor Nederlands ingezetenen is een visum voor een vakantie korter dan 90 dagen in Peru niet nodig. In het vliegtuig wordt, vóór aankomst, een douaneformulier uitgereikt, wat ingevuld moet worden en bij de douane in Peru afgestempeld wordt voor meestal 90 dagen. Bewaar dit formuliertje, want bij vertrek uit Peru, wordt dit weer ingenomen.

Bagage

Op binnenlandse vluchten in Peru mag er 20 kg bagage meegenomen worden, en één stuks handbagage van 10 kg. Denk eraan om schaartjes, zakmes of scherpe voorwerpen in je koffer te doen, en niet in handbagage of in je broekzak. Dit wordt ingenomen. Het is verboden om vloeistoffen in je handbagage te hebben. Ook flessen zonnebrand.

Kleding

Gezien de wisselende temperaturen op een rondreis in Peru is het handig om ‘laagjes’-kleding mee te nemen, dus kleding die je laag over laag aan kan trekken. Daarnaast dient u warme kleding mee te nemen zoals een trui, voor de hoger gelegen gebieden, waar het 's nachts erg koud is. Op rondreis in Peru is er helaas nergens centrale verwarming aanwezig, misschien een kruik of een elektrisch kacheltje. Zorg ook voor stevige berg- of wandelschoenen.

Voltage

De netspanning is 220 volt/60 Hz. De (amerikaanse) stekkers hebben platte pennen. U heeft in Peru dus een verloopstekker nodig.

Taal

De voertaal in Peru is Spaans; in (grotere) hotels en de grotere plaatsen spreekt men vaak wat Engels. In de Andes worden er de twee indianentalen gesproken, het Quechua en het Aymara, maar men begrijpt er ook spaans. Een klein Spaans woordenboekje op rondreis is dus heel handig!

Telefoneren en Internet:

Overal op rondreis in Peru tref je internet cafés, met een redelijk snelle verbinding, voor circa 1 tot 3 Sol per minuut. Daar kun je ook goedkoop via Internet bellen.

Peru Tijdsverschil op rondreis Tijdsverschil

In Peru is het 6 uur vroeger dan in Nederland in de wintertijd (in de zomer 7 uur).

Inwoners

Qua grootte is Peru ongeveer 35 keer zo groot als Nederland, en in Zuid-Amerika neemt het land de derde plaats in. Peru heeft ongeveer 27 miljoen inwoners, in de hoofdstad Lima wonen er 8 miljoen.

Meer Info

Nog meer info en links vindt u op de sites
startkabel.nl ,
startpagina.nl ,
reiswijs ,
Landenkompas
en reis